Menu

Koolhydraatarme toetjes en desserts.

In koolhydraatarme toetjes en desserts zitten minder koolhydraten.
Dat kan helpen bij het afvallen en om je bloedsuikerwaarden te verbeteren. Het is de sleutel tot een gezonde levensstijl.

Bij het kopen van een product is het heel belangrijk om op het etiket daarvan te letten. Het is verstandig om producten met veel E-nummers, verzadigde vetten, glucose stroop en koolhydraten te mijden. En pas op met toetjes en desserts uit de supermarkt, ze bevatten veel suikers en er zitten nauwelijks tot geen vezels in. Het eten van suikerrijke producten zorgt ervoor dat je bloedsuiker schommelingen krijgt. Het is dan ook de voornaamste oorzaak van diabetes type2. Het beste is om zelf koolhydraatarme toetjes en desserts te maken. Voor je toetjes en desserts kun je gezonde zoetstoffen gebruiken, dat zijn: Stevia, Allulose, Inulin, Monkfruit en Erythritol. Glucose heeft een GI van 100, dat betekent dat van alle ingrediënten glucose het snelst in je bloed wordt opgenomen. Strikt genomen mag je een product suikervrij noemen wanneer het letterlijk 0,0 gram suiker bevat.

Verder kun je beter niet kiezen voor volle yoghurt, volle kwark, vla, pudding, mousse en roomijs. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen zoals vitamine B12 en B2 plus calcium. Kies voor magere en halfvolle soorten zonder toegevoegde, ongezonde suikers. Er zit minder verzadigd vet in dan in volle yoghurt. Natuurlijk zijn zelfgemaakte toetjes en desserts het lekkerst, hier volgen een paar lekkere, gezonde recepten.

Aardbeien met cheesecake vulling (13 porties).
500 gram verse aardbeien
170 gram roomkaas
65 milliliter slagroom
20 gram roomboter op kamer temperatuur
30 gram Steviala Frost
1 theelepel vanille aroma
75 gram blauwe bessen


Bereiding koolhydraatarm recept:
De aardbeien schoonmaken en door de midden snijden. Met een scherp mesje een beetje van de kern verwijderen, dan kun je daar later de cheesecake vulling mee inspuiten. Vervolgens met een mixer in een grote kom de zachte boter en roomkaas mixen. Dan tijdens het kloppen de slagroom, vanille aroma en de Steviala Frost toevoegen. Klop door tot dat er stijve pieken gaan vormen. De cheesecake vulling in een spuitzak scheppen en dan de vulling in de aardbeien spuiten. Daarna de gevulde aardbeien garneren met één of twee blauwe bessen en in de koelkast bewaren.

Koolhydraatarme appelkruim taart (8 puntjes).

Voor het deeg

200 gram amandelmeel
60 gram erythritol
100 gram gesmolten roomboter
1 ei
½ theelepel vanille extract

½ theelepel zout
½ theelepel xanthaangom
½ theelepel kaneel


Voor de vulling:
1 Elstar appel
25 gram pecannoten
25 gram walnoten
20 gram erythritol
½ theelepel kaneel


Crumble:
100 gram van het deeg
25 gram kokosmeel
½ theelepel kaneel
10 gram erythritol

Bereiding koolhydraatbeperkt recept:
Alle ingrediënten toevoegen aan een grote mengkom voor het deeg. Vervolgens de inhoud kneden tot een glad en egaal deegbeslag. Vorm er een bal van en wikkel het in huishoudfolie. Laat de deegbal één uur rusten in de koelkast. Na vijfenveertig minuten de heteluchtoven voorverwarmen op 175 graden. Gebruik een springvorm van 16 centimeter en bekleden met bakpapier, ook de zijkanten. Vervolgens de appel plus noten in stukjes snijden, en voeg het dan samen toe aan de andere ingrediënten in de grote kom voor de vulling. Meng het goed door elkaar en zet daarna de kom opzij. Daarna het deeg uit de koelkast pakken en 100 gram daarvan apart houden voor de crumble. Leg het overige deeg tussen twee vellen bakpapier en uitrollen met een deegroller tot ongeveer een dikte van één centimeter. De lap in de springvorm leggen en goed aandrukken. Maak vervolgens een opstaande rand van vier tot vijf centimeter hoog. Dan de appel en noten vulling gelijkmatig over de bodem verdelen. Vervolgens het apart gelegde deeg pakken en toevoegen samen met de andere ingrediënten voor de crumble in een kom. De inhoud daarna mengen met een vork om de crumble te vormen. Daarna de crumble verdelen over de vulling en bak de appelkruim taart twintig minuten in de voorverwarmde oven. Daarna de taart afdekken met aluminium folie en nog eens twintig tot vijfentwintig minuten bakken, en eet smakelijk!