Menu

Sous vide temperaturen tijdens het koken

Misschien heb je er al eens van gehoord: sous vide koken. Om je maaltijd goed te laten slagen zijn de juiste sous vide temperaturen van belang. Op welke temperatuur je een maaltijd bereidt, verschilt uiteraard per gerecht. Wanneer je een dikke biefstuk wilt garen, moet vanzelfsprekend ook de temperatuur omhoog. Alleen te hoog is ook weer niet goed dus is het van belang om je goed aan de sous vide temperaturen te houden. Hiervoor zijn speciale tabellen opgesteld zodat je eenvoudig kunt aflezen welke temperatuur jouw specifieke gerecht nodig heeft. Deze getallen in de tabellen zijn gebaseerd op de minimale kooktijd die jouw gerecht nodig heeft.

Sous vide temperaturen voor vlees

Welke sous vide temperaturen je nodig hebt voor vlees verschilt nogal. Een populair type vlees wat vaak wordt bereid door middel van sous vide koken is lamsvlees. Je kunt dit vlees kruiden zoals je wilt en het is ook nog eens gemakkelijk klaar te maken. Alleen het verschilt per type vlees van de lam welke temperatuur het nodig heeft. Zo zul je het stuk van de schouder langer moeten garen omdat hier meer bindweefsel in zit. Ook voor varkensvlees zijn er verschillende temperaturen waarop je het dient te bereiden. Naast vlees is gevogelte ook prima te bereiden in een sous vide bak. Over het algemeen hoef je dit niet heel lang te garen maar kijk even in de tabel om te zien welke temperatuur wordt aangeraden.

Welke temperatuur is nodig voor vis en groente

Een belangrijk aandachtspunt voor het bereiden van vis is dat je deze achteraf niet kunt portioneren. De sous vide temperaturen voor vis liggen rond de 50 graden dus dat komt niet heel precies. Je moet er ook niet weer te veel van afwijken maar over het algemeen geeft dat een goed resultaat. Ook hiervoor zijn in de tabellen de precieze temperaturen per type vis terug te vinden. Naast vlees en vis zijn er ook voor groente vooraf opgestelde sous vide temperaturen opgesteld. Bij groente is het zo dat je het niet heel lang hoeft te bereiden. Meestal is 15 minuutjes wel genoeg ,maar als je de groente iets gaarder wilt hebben kun je het wat langer laten garen. Dat is dus maar net wat je zelf het liefste hebt.

Isolatieballen voor behoud van de temperatuur

Hoe kun je ervoor zorgen dat de sous vide temperaturen die je hebt ingesteld zo blijven tijdens het koken? Hiervoor zijn thermische ballen uitgevonden die er op zijn gemaakt om de temperatuur gelijkmatig te houden. Op die manier zal het water minder snel verdampen en bespaar je dus energie. Zeker wanneer een gerecht een lange bereidingstijd op een hoge temperatuur vergt, zijn deze thermische ballen noodzakelijk. Een bijkomend voordeel is dat je ze eenvoudig kunt schoonmaken. Daar hoef je dus niet over in te zitten.