Menu

5 voordelen van een wijnbewaarkast in huis

Voor een wijnliefhebber is een wijnbewaarkast een must have. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een wijnbewaarkast? En welke soorten wijnbewaarkasten heb je? In deze blog wil ik je graag informeren over alle mogelijkheden.

Waarom een wijnbewaarkast?

Wat heeft een wijnbewaarkast voor meerwaarde aan jou wijn? Ligt het dan niet prima bij jou in de keuken? Het antwoord is nee, je kan de smaak en de wijn zelf beschadigen als je het niet goed bewaard.

  1. Trillingen kunnen de wijn beschadigen. Als je wijn te veel trillingen vangt, kan het de smaak beschadigen. Dit betekent dat de wijn na een langere tijd een andere smaak krijgt.
  2. UV licht kan ook de smaak veranderen. Zorg dat je wijn NOOIT in aanraking komt met de zon. Ondanks dat wijn in een donkere fles zit (om de UV stralingen tegen te houden) kan UV licht de wijn niet goed doen. De donkere glazen deur van zo’n
  3. Temperatuur veranderingen beïnvloed ook de wijn. In een wijnbewaarkast is er altijd één temperatuur die aangehouden wordt. Zo kan de smaak niet veranderen en kan de wijn veel langer bewaard worden.
  4. Ventilatie voor de wijn. De wijn moet wel kunnen “ademen”. Dit doet wijn door de kurk heen. Als de wijn in een vochtige klamme ruimte wordt bewaard, proef en ruik je dit ook aan de wijn. Dit is natuurlijk zonde van de smaak van de wijn.
  5. De luchtvochtigheid in de kast is ook zeer belangrijk. De kurk moet altijd vochtig zijn.

Mogelijkheden

Wijnklimaatkast kopen? Je hebt verschillende soorten wijnkasten. In het volgende rijtje wil ik je graag informeren over de verschillende soorten wijkasten.

  • Als eerst kan je kiezen over de grootte van de kast. Je kan een kleine wijnkast kopen die rond de 30 wijnflessen kwijt kan. Ook kan je bewaarkasten kopen tot circa 500 wijnflessen. Dit word vaak gedaan door horeca bedrijven en niet door een doorsnede huishouden.
  • Ook kan je kiezen uit verschillende soorten temperatuur mogelijkheden. Witte wijn moet bijvoorbeeld op een andere temperatuur bewaard worden als rode wijn. Je kan daarom kiezen dat een kast twee verschillende temperatuur mogelijkheden heeft.
  • Naast het kiezen van de grootte kan je ook het model kiezen/ inbouw en formaat. Wil je bijvoorbeeld een diepere kast of juist een langwerpige. Ook kan je de kast inlaten bouwen in je keuken.