Menu

Diner op je agenda? Maak het compleet met een goede port

Als jij een diner aan het organiseren bent, dan heb je een goede drank nodig bij je verschillende gerechten en een goede port mag dan niet uit het aanbod ontbreken. In tegenstelling tot wat veel gedacht wordt is portwijn niet alleen geschikt voor bij het dessert, maar past het ook verrassend goed verwerkt in een saus bij sommige vleesgerechten en kan het als aperitief worden geserveerd. Door ook een port aan te bieden maak je de drankkaart net iets interessanter en levendiger. En dat maakt van jouw diner vast een groot succes.

Wat is port eigenlijk?

Als jij vooral een wijndrinker bent, dan heb je vast wel van portwijn gehoord, maar weet je misschien niet wat het eigenlijk is. De smaak van port is veel zoeter dan van standaard wijnsoorten. Dat komt doordat de gisting van portwijn sneller wordt gestopt omdat er brandewijn aan de drank wordt toegevoegd. Dat heeft weer als gevolg dat er meer suikers achterblijven en de portwijn dus zoeter smaakt. Portwijn is ook anders dan gewone wijn omdat het alleen geproduceerd mag worden in Portugal. Daar wordt het gemaakt met de druiven die groeien op de bekende terrasvormige wijngaarden van de Dourovallei. Het resultaat is dus een authentiek Portugese, zoete en versterkte drank met een alcoholpercentage van tussen de 18% en 20%.

Soorten portwijn

Het is dus zeker een goed idee om je verder te verdiepen in deze drank en als je port gaat kopen dan zal je zien dat er verschillende soorten zijn.

●       Ruby: de meest bekende portwijn is Ruby. Het is dieprood van kleur en heeft een frisse en fruitige smaak.

●       Tawny: een andere optie is Tawny portwijn, wat langer gerijpt wordt in houten vaten. Daardoor is het lichter van kleur en heeft het een karamelachtige smaak.

●       Colheita: Colheita is de naam van portsoorten die gemaakt worden van druiven uit één uitzonderlijk oogstjaar.

●       Vintage: de vintage port wordt als de beste portwijn omschreven. Deze heeft tien of twintig jaar liggen rijpen in de fles, waardoor het duurder is, maar ook erg bijzonder smaakt.

●       Wit: deze portwijn wordt gemaakt van witte druiven. Sinds iets meer dan 10 jaar is er ook rosé portwijn, speciaal voor een wat jongere doelgroep.

Wanneer kun je portwijn serveren?

Er zijn verschillende gerechten waarbij port een uitstekende optie is. Serveer je een aperitief met meloen of een andere fruitsoort, dan past een goede portwijn daar prima bij. Verwerk het in een saus voor bij je vleesgerecht. Port staat natuurlijk het beste bekend als dessertwijn en het is dan ook ideaal bij een kaasplankje, bij stoofpeertjes, een dessert met chocolade, tarte tatin of een crema catalana. De mogelijkheden met portwijn zijn groot en er is vast een soort die past bij wat jij nodig hebt. Door een goede portwijn van Flesjewijn.com toe te voegen aan je drank selectie maak je je diner nog specialer en laat je bij je gasten ongetwijfeld een goede indruk achter.